Αρχική > Opinion > Πολιτική & Αντίδραση

Πολιτική & Αντίδραση

Φεβρουαρίου 13, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Ένα φαινόμενο της σημερινής κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί απο την συνολική οικονομική κατάσταση και ειδικά απο την ψήφιση του νομοσχεδίου του Σαββάτου και το οποίο μάλλον δεν είχαμε αξιολογήσει επαρκώς είναι η ψυχολογία αλλα και η κοινωνική αντίληψη του κόσμου.

Ο κάθε πολίτης ζει σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με πολεμικό. Υπάρχουν δυο ομάδες. Η Πρώτη ομάδα είναι η ομάδα των πολιτών που έχουν ήδη βιώσει άμεσα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είδαν το εισόδημα τους να συμπιεζεται , αν όχι να εξανεμιζεται. Έχει περιοριστεί το βιοτικό τους επίπεδο συμπαρασυροντας για άμεσους λόγους την κατανάλωση.

Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή που έμμεσα βιώνει την κρίση καθώς περισσότερο λειτουργεί ως αντανακλαστικο ο φόβος με αποτέλεσμα να περιορίζει την κατανάλωση . Ίσως σε οικογενειακό επίπεδο έχει την εμπειρία της μείωσης των εισοδημάτων των οικειων του και εντέλει να βιώνει ως δική του την κρίση.

Σε οποία και απο τις δυο ομάδες και αν ανηκει ο καθε ένας το περιβάλλον , η υπέρ πληροφόρηση , η ημιμαθεια και πολλές φορές ακόμα και η τρομοκρατία έχουν αρχίσει να λειτουργούν σαν το καλεμι του χτιστη διαμορφώνοντας ένα νέο χαρακτήρα.

Μια αντίδραση είναι απλα το «φταίει κάποιος άλλος «. Η πολιτική αναζητηση γίνεται κατα κύριο λόγο αρνητική. Επιλέγουμε μια λύση , ένα κόμμα και απορρίπτουμε οποιαδήποτε αλλη λύση η κόμμα μπορεί να υπάρχει. Δημιουργείται φανατισμός, δογματισμός . Μπορει τα κόμματα να περιορίζουν το κοινό τους , ο σκληρός όμως πυρήνας γίνεται ποιοτικοτερος και η loyalty των παραδοσιακών ψηφοφόρων γίνεται ισχυρότερη. Είναι το χαρακτηριστικό τέχνασμα που χρησιμοποιούν όλα τα κόμματα ειδικά πριν τις εκλογές , όπου ανεβάζουν υπέρμετρα τους τόνους προσπαθώντας να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους.

Μια άλλη αντίδραση είναι το «φταίνε όλοι » . Δημιουργείται μια τάση μηδενισμού και κριτικής που προσομοιάζει με αυτή των σοφιστων στην αρχαία Ελλάδα. Οποιοδήποτε κόμμα , οποιοσδήποτε φορέας μηδενιζεται ως άποψη και η κριτική των πολιτών γίνεται αφοριστική και εναντίων όλων. Οι φράσεις του μοντέλου αυτού έχουν επικρατήσει και έχουν γίνει σλόγκαν στην καθημερινότητα «μαζι τα φάγαμε » η «ίδιοι είστε όλοι » είναι φράσεις που ακούγονται όλο και πιο συχνά.

Μια άλλη αντίδραση και μάλλον η πιο επικίνδυνη είναι η τοποθέτηση στα άκρα. Είναι σαν στη μέση του τόπου που ζούμε να άνοιξε μια τεράστια χαράδρα και όλοι υπό τον φόβο να μην πέσουν μέσα στην χαράδρα , πανε όσο πιο πολυ στην άκρη γίνεται. Έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρο η δημιουργία ομάδων και τάσεων που κατευθύνονται είτε στην άκρα δεξιά είτε στην άκρα αριστερά. Το YouTube έχει ξανά γεμίσει με βιντεακια γύρω απο τον εμφύλιο. Το «κουμουνι» ακούγεται όλο και πιο συχνά. Το φασιστας επίσης. Έχει γεμίσει ο κόσμος με ομάδες ακραίων στοιχείων με βαρυγδουπα ονόματα. «μακεδονομαχος » «Άρης βελουχιωτης »

Οι ομάδες αυτές απευθύνονται η μια στην άλλη με απαξιωτικους , στην καλύτερη περίπτωση » χαρακτηρισμούς και όσο περνάει ο καιρός το κλίμα μεταξύ τους γίνεται πολεμικό. Είναι ένα μέρη λογικό αυτο , καθώς προέρχεται απο μια πολιτικοποιηση η οποία ήρθε βίαια , χωρίς το θεωρητικό υπόβαθρο της καθε ιδεολογίας . Έτσι ο νεοκομμουνιστης αντί να αναπτύσσει την θεωρία του κομμουνισμού αναπτύσσει την πολεμική του Στάλιν. Και ο καθε νεοεθνικιστης θέλει να φύγουν όλοι οι ξένοι «επειδή έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα » και όχι επειδη μαθηματικά η κοινωνία αλλα το κυριότερο ο πολιτισμός των Ελλήνων έχει ξεπεράσει τα ανώτατα όρια αφομοίωσης που μπορει να έχει.

Μια άλλη αντίδραση η οποία μπορει μην φωνάζει δυνατά αλλα είναι εξίσου σημαντική και επικίνδυνη είναι η συνομωσιολογια. Chemtrails , Γέροντας Παισιος , end of the days , Kissinger είναι λίγα απο τα σκοτεινά μυστικά που είναι τόσο σκοτεινά και μυστικά αλλα ταυτόχρονα τόσο της μόδας. Όλοι ξέρουμε απο ένα ένοχο μυστικό της νέας τάξης πραγμάτων . Όλοι περιμένουμε να έρθει αυτο που έχει ήδη έρθει. Τραγικό

Μια άλλη αντίδραση είναι η αντίδραση εκ του ασφαλούς. Συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη. Οι εκφραστές της είναι συνήθως οι κατ επίφαση θεωρητικοί της επανάστασης. Ακούμε την φράση «χίλιες φορές να πτωχευσουμε » Αλλα την ακούμε όχι σαν την λύτρωση της επανίδρυσης , όχι σαν αναγέννηση , όχι ως ρήξη με το παρελθόν. Αλλα ως κάτι το οποίο συγκριτικά με την παρούσα κατάσταση θα είναι ελαφρώς καλύτερο. Δηλαδή κάτι σαν «ολίγον απο πτώχευση «. Διαβάζουμε αποκαλυπτικά άρθρα για την αυτάρκεια των αγροτικών προϊόντων και πως η Ελληνική γη θα μπορούσε να ταισει τα παιδιά της σε περίπτωση πτωχευσης. Μα ποτε δεν νομίζω ότι ετέθη πραγματικό θέμα αυταρκειας είτε υπάρχει είτε όχι. Το σημαντικό είναι ότι είτε επαρκεί είτε όχι ο πλούτος ΔΕΝ κατανέμεται ίσα. Μπορει στην γλώσσα των αριθμών η παραγωγή σιταριού να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση , αυτο όμως δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση μοιράζεται σε ίσα μέρη ανα καταναλωτή . Αν ήταν έτσι δεν θα μιλούσαμε για φτωχούς και πλούσιους.

Μια άλλη αντίδραση η οποία δεν έχει αναπτυχθεί αλλα κατα την άποψη μου είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον είναι ο μεσσιανισμος. Θα ξεπηδησουν μέσα απο τις φλόγες ηγέτες τους οποίους θα ακολουθήσουμε τυφλά. Θα εναποθεσουμε επάνω τους όλες τις ελπίδες μας και βεβαίως θα τους εκχωρησουμε αυτοβούλως και όλες τις ελευθερίες για τις οποίες παλεύουμε. Ήδη ξεπηδούν ονόματα η ομάδες αν και σε πρώιμο στάδιο. Έτσι βλέπουμε πολιτικούς που τόσα χρόνια υπηρετούσαν αυτο το σάπιο πολιτικό σύστημα , τώρα να το κατακεραυνωνουν , και η Ελλάδα που τόσα χρόνια πουλούσαν και κατέστρεψαν να έχει γίνει η σημαία τους με μεγαλοσχημες πληθωρικες εμφανίσεις και πατριωτικες κορώνες .

Μήπως τελικά και αυτο το κείμενο είναι αποτέλεσμα της Θεωρίας του μηδενισμου; . Μήπως μηδενίσει οποιαδήποτε αντίδραση ακόμα και τις καλοπροαιρετες;

Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Δεν είναι αυτή η πρόταση. Η πρόταση είναι αντίδραση. Αλλα αντίδραση με ουσία. Όχι αντίδραση απλα για να κάνουμε αντίδραση. Αλλα ούτε και αντίδραση των μουτζαχεντιν ώστε να καούμε αλλα να πάρουμε όσους περισσότερους μπορούμε μαζι μας.

Όχι να κλείσουμε τους διακόπτες της ΔΕΗ μήπως και η ΔΕΗ πάθει βραχυκύκλωμα . Όχι μια μέρα αποχή απο την κατανάλωση επειδη την προηγούμενη τα έχουμε αγοράσει όλα για δυο μέρες . Όχι μποϋκοτάζ στα Γερμανικά προϊόντα απλα επειδη η αγοραστική μας δύναμη έχει περιοριστεί και δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε . Στο τέλος θα κάνουμε αποχή απο το ροκφορ για να φύγει η μούχλα της πολιτικής .

Αντίδραση συντεταγμένη με αντικειμενικούς σκοπούς και μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτα αποφασίζεις τι θέλεις να κανεις. Μετα επιλέγεις τον τροπο που θα το κανεις και τέλος μετράς το αποτέλεσμα ώστε να διορθώσεις την δράση. Και όλα αυτά με στρατιωτική πειθαρχία. Με προγραμμα και οργανόγραμμα.

Μπορει να φαντάζει δύσκολο. Αλλα απο την άλλη πόσο εύκολο είναι να πέσει μια κυβέρνηση επειδη θα κλείσουμε τα φώτα;
Τσανουσης Σταμος

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: