Αρχική > Opinion > Πτώχευση και γνώμες

Πτώχευση και γνώμες

Φεβρουαρίου 20, 2012 Σχολιάστε Go to comments


Τον τελευταίο καιρο έχει γεμίσει απο ανθρώπους οι οποιοι στο βωμό του μίσους , της απογοήτευσης και το κυριότερο της ημιμαθειας λένε ανακριβείες και προτείνουν λάθος πράγματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ιστοσελίδα που ασχολείται με αμυντικά και στρατιωτικά θέματα και η οποία το τελευταίο καιρο έχει γίνει πολέμιος της νέας τάξης πραγμάτων , ανακαλύπτει ειδήσεις για εξωγηινους , ανακαλύπτει λέσχες , στοές, και οτιδήποτε υπάρχει στην λαϊκή αγορά των σκέψεων και των ειδήσεων για να εξηγήσει γιατι φτάσαμε εδώ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ακούγονται όλο και πιο δυνατά οι φωνές περι πτώχευσης , περι δραχμής , περι μποϋκοτάζ Γερμανικών προϊόντων κλπ κλπ. Ιδιαίτερη δε σημασία έχει ότι όλοι κοντευουμε να γίνουμε Αργεντινή ,έχοντας την ως παράδειγμα για το μεγάλο όχι που είπε.

Στο μυαλο μας έχουμε την ρίξη με την ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστροφή στην δραχμή όχι ως πανάκεια , όχι ως λύτρωση αλλα ως «ολίγον πτώχευση «. Έχουμε όλοι στο μυαλό μας τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και παντού βρίσκουμε βαρέλια με πετρέλαιο που θα μας σώσουν . Έχουμε κάνει σημαία δημοσιεύματα τα οποία λένε για την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων , επάρκεια η οποία θεωρούνε , τα δημοσιεύματα , ότι είναι ικανά να θρεψουν τους δικαιους Ελληνες στον αγώνα του όχι .

Και εδω αρχίζουν οι μύθοι, η ημιμαθεια , ο λαϊκισμός των πολιτικών και η ανωριμοτητα μας.

Μύθος πρώτος. Έχουμε βρει παντου στην Ελληνική επικράτεια βαρέλια τα οποία είναι έτοιμα να εκραγουν και να αρχίσουν να πέφτουν στα κεφαλιά μας. Ακούμε για δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου τα οποία έχουν κατακλείσει τον Ελληνικό χώρο και ειδικά τις Ελληνικές θάλασσες. Ακούμε για μελέτες που γράφουν ότι η παραγωγή του πετρελαίου είναι ικανή να αποσβέσει το δημόσιο χρεος.

Ναι αλλα ……. . Για να γίνουν όλα αυτα που προαπαιτουνται ώστε μια πετρέλαιο πηγή να γίνει εκμεταλευσιμη είναι παρα πολλα. Βλέπουμε ότι η Κύπρος η οποία στην ουσία κάνει αντάρτικο με την Τουρκία και εδω και πολυ καιρο περιμένει τα αποτελέσματα των μελετών για να αρχίσουν μετα οι τοποθετήσεις εξεδρων οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται απο υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς τις οποίες τώρα συζητά με εταιρείες του Ισραήλ. Και οποίοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν όλες τις ανακοινώσεις θα είδαν ότι οι εταιρείες θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν πρώτα στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και μετα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Εν ολίγοις , το πιθανότερο είναι να υπάρχει πετρέλαιο στον
Ελλαδικό χώρο αλλα δυο σημαντικοί παράγοντες που το κάνουν μη εκμεταλλευσιμο στην φάση της πτώχευσης είναι δυο. Καταρχήν ο χρόνος που θα αρχίσει να αποδίδει και δεύτερον και σημαντικό , το κοστος εξόρυξης το οποίο κανείς δεν ξέρει μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες αν είναι ελκυστικό ή όχι

Μύθος δεύτερος . Η αγροτική παραγωγή της Ελλάδας φτάνει για να θρεψει τους Ελληνες. Καταρχην υπάρχει μια έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία αναφέρει ότι κατα μέσο όρο το ποσοστο αυταρκειας αγγίζει το 98% .

Ναι αλλα …….. Το ποσοστο αυτο είναι ένας μέσος όρος όπου το ρύζι για παράδειγμα έχει ποσοστο κάλυψης 171% και το μαλακό σιτάρι ποσοστο κάλυψης 32% . Και όλα τα αλλα είδη μαζι με αυτα τα δυο κάνουν με βάση τα ωραία μας μαθηματικά μας βγάζουν τον μέσο όρο του 98%. Αφορά βέβαια μόνο την φυτική παραγωγη καθώς όσον αφορά την ζωικη παραγωγη το ποσοστο είναι αρκετά πιο ταπεινό και φτάνει στο 73%. Και όλα αυτα με αρκετές παραδοχές. Μια παραδοχή είναι ότι το σύνολο της παραγωγής θα κατανέμεται ΑΥΣΤΗΡΑ ίσα αναμεσα στον πληθυσμό. Μια άλλη παραδοχή είναι ότι οι υποδομές που υπάρχουν στην προ πτώχευσης εποχή θα είναι είναι ίδιες και στην μετα πτώχευση εποχή και παραγωγικά μέσα όπως είναι το πετρέλαιο θα υπάρχουν και άρα δεν θα χρειάζεται να δουλεύει ο αγρότης με το βόδι αλλα με τρακτέρ και ότι τα αγροτικά προϊόντα θα μεταφέρονται με φορτηγά και όχι με γαιδουρακια.

Μύθος τρίτος . Η Αργεντινή είπε όχι Στο ΔΝΤ και τα έχει καταφέρει μια χαρα. Είναι ήδη σε ρυθμούς ανάπτυξης , δεν χρωστάει «μια» και ήδη είναι ξανά μια δυνατή οικονομία.

Ναι αλλα ……… Οι διάφορες μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινης είναι μάλλον περισσότερες παρα οι ομοιότητες . Η Αργεντινή κατα το έτος 2001 , έτος κατα το οποίο πτωχευσε είχε ΑΕΠ 299δις €. Παρήγαγε δηλαδη πλούτο 299δις €. Η Ελλάδα κατα το έτος 2009 , που είναι και το τελευταίο έτος για το οποίο έχουμε πραγματικά στοιχεια είχε ΑΕΠ 237δις €. Άρα η Ελλάδα παράγει σχεδόν τα δυο τρίτα του ΑΕΠ που παρήγαγε η Αργεντινή την χρονιά της πτώχευσης. Επιπλέον όταν η Αργεντινή πτωχευσε χρώσταγε 186δις €. Αυτο ήταν το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα κατα το έτος 2009 που ξαναλέμε ότι είναι το τελευταίο έτος για το οποίο έχουμε αξιόπιστα στοιχεια χρώσταγε 273δις €. Άρα έχουμε μια σημαντική διάφορα σε απόλυτες τιμές. Επειδή όμως εκτός απο τις απόλυτες τιμές , σημασία έχουν και τα ποσοστά ,το δημόσιο χρεος της Αργεντινης κατα την πτώχευση ήταν 62,2% και της Ελλάδας έχει αγγίξει πια , σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 145%.

Επίσης σχετικά με την Αργεντινή δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο λαός της Αργεντινης είναι ηρωικός γιατι έζησε την πτώχευση και όχι γιατι είπε κάποιο μεγάλο όχι. Αυτο δεν έγινε ποτε. Μια ωραία Δευτέρα , γιατι Δευτέρα μόνο πτωχευουν τα κράτη , ο πρόεδρος της Αργεντινης Φερνάντο δε λα Ρούα, έριξε την χώρα του στο καναβάτσο και έβλεπε απο ψηλά με το ελικόπτερο που έφευγε τους συμπολίτες τους να σπάνε τα καταστηματα και τις τράπεζες. Οι πολίτες της Αργεντινης βρέθηκαν ξαφνικά έξω απο τις τράπεζες χωρις να μπορει κανείς να κάνει ανάληψη. Και επιπλέον το πεσος , το νόμισμα της Αργεντινης απο σταθερή ισοτιμία με το δολάριο 1:1 κατέρρευσε στο 1:0,25. Άρα οποίος είχε στην τράπεζα 100 δολλαρια βρέθηκε με 25 δολλαρια.

Τέλος , για να μην έχουμε αυταπάτες , η ανάπτυξη ήρθε ξανά στην Αργεντινή αλλα ενώ η πτώχευση είναι ήδη έντεκα χρόνια πίσω , στο Μπουενος Αιρες που είναι η πρωτεύουσα της χώρας το 10% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις. Έτσι στην τεράστια πρωτεύουσα των 12.000.000 της οικονομίας που καλπάζει υπάρχουν 1.700.000 άνθρωποι που ζουν σε παραπήγματα χωρίς τα στοιχειώδη και επιπλέον το 30% του πληθυσμού ζει κάτω απο το όριο της φτώχιας .

Μύθος τέταρτος. Η επιστροφη στην δραχμή θα κάνει την οικονομία πιο ελκυστική , καθώς η χαμηλή ισοτιμία θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστικό ως τουριστικό προορισμό και πιο ελκυστικό μέρος ξένων επενδύσεων.

Ναι αλλα ……. Μιλάμε για ξένες επενδύσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες όσα εργοστάσια και αν φτιάξουν καταρχήν τα κέρδη θα τα διοχετεύουν στις χώρες που έχουν έδρα οι μητρικές εταιρίες και κατα δεύτερο λόγο θα πληρώνουν τους εδω εργαζόμενους σε δραχμές η αγοραστική αξία της οποίας θα είναι αστεία ειδικά όταν θα πρόκειται για αγαθά που δεν είναι εγχώρια . Επιπλέον καθώς η εγχώρια παραγωγή τροφίμων στην καλύτερη των περιπτώσεων καλύπτει την εγχώρια καταναλωση, τι είναι αυτο που θα εξάγουμε καθώς θα έχουμε ελκυστική συναλλαγματική πολιτική. Γιατι οι μεγαλύτεροι σίγουρα θυμούνται ότι όσες φορές έγινε υποτίμηση της δραχμής στο παρελθόν ως όπλο ανάπτυξης τελικά είχε αντίθετα αποτελέσματα

Μύθος πέμπτος…….. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το ΔΝΤ και να είχαμε δανειστεί απο την Κίνα και την Ρωσία . Δυο χώρες οι οποίες προθυμοποιηθηκαν να μας βοηθήσουν και εμείς τους λέγαμε ΌΧΙ. Είμαστε δεμένοι στο άρμα της Ευρώπης και της Αμερικής . Επιπλέον πιθανόν οι πολιτικοί να το έκαναν επίτηδες για να μας ρίξουν στα βράχια η καλύτερα στα νύχια του ΔΝΤ.

Ναι αλλα ….. Όπως είδαμε και πιο πάνω το χρεος της Ελλάδας είναι αυτη τη στιγμή περι τα 300δις , καμία χώρα μόνη της δεν θα ήθελε να χρηματοδοτήσει τέτοιο χρεος. Ακόμα και αν η Κίνα μπορούσε να το κάνει , δεν θα ήταν φρόνιμο για αυτήν να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο. Αν ανατρέξουμε ξανά στο παράδειγμα της Αργεντινής θα δούμε ότι κατα το τέλος του 2000 η Αργεντινή είχε έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την εκταμίευση δανείου ύψους 12δις δολάρια. Το δάνειο αυτο θα εκταμιευοταν σε δόσεις ανά τετράμηνο και η κάθε δόση θα ήταν περι τα 1,7δις δολλαρια. Και πριν την εκταμίευση της τεταρτης δόσης το ΔΝΤ αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν έδωσε την δόση. Άρα την ουσία η Αργεντινή πτωχευσε περιμένοντας 1,7δις ή για τους πιο δυσπιστους για 12δις δολλαρια. Εδω στην Ελλάδα τα ποσά είναι απείρως μεγαλύτερα. Και καμία χώρα απο μόνη της δεν θα ρισκάρει να κάνει τέτοια τοποθέτηση. Ούτε η Κίνα , ούτε η Ρωσία , ούτε η Αμερική , ούτε καμία. Άλλωστε βάσει στοιχείων του ΔΝΤ μόνο τα συναλλαγματικά διαθεσιμα της Κίνας θα επέτρεπαν τέτοια τοποθέτηση. Άρα και δάνειο να παίρναμε απο την Ρωσία πάλι δεν θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ.

Μύθος έκτος………. Θα πρέπει να οργανωθούμε και να κάνουμε μποϋκοτάζ στα Γερμανικά προϊόντα. Το εμπόριο πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης ,ώστε μέσα απο τέτοιες πρακτικές η Γερμανία να πεισθεί ότι η πολιτική της είναι λάθος .

Ναι αλλα …….. Το έτος 2001 ο πληθυσμός της Ευρώπης υπολογίστηκε σε 667.000.000 ανθρώπους . Τι ποσοστο κατανάλωσης μπορούν να έχουν τα 10.000.000 Ελλήνων ειδικά τώρα που η καταναλωτική δύναμη της μεσαίας τάξης εχει μειωθεί τόσο πολύ ; Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε ότι όλα περιστρέφονται γύρω απο εμάς. Λες και η Γερμανία με το μποϋκοτάζ της υπο πτώχευση Ελλάδας στα προϊόντα της θα δει το εμπορικό της ισοζύγιο να μειώνεται .

Όλα αυτα δεν τα διαβασες για να ξανά σκεφτείς μήπως έχουν δίκιο οι πολιτικοί μας που πεισματικά αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός απο περιοριστικες πολιτικές , μειώσεις μισθων και οτιδήποτε άλλο οδηγεί σε συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων. Σίγουρα έχουν άδικο , και έχουν και κακές προθέσεις . Δεν είναι οτι τα δικά τους τα κεκτημένα τα προστατεύουν. Είναι ότι με τον αποπληθωρισμο που δημιουργείται , η δικη τους αγοραστική δύναμη μεγαλώνει. Με τα ίδια κεφάλαια θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα.

Όλα αυτα είναι για εκείνους τους επώνυμους , τους χρεοκοπημενους οικονομολόγους , πολιτικούς , ηθοποιούς και οποιουσδήποτε άλλους , ρίχνουν το ανάθεμα , μιλάνε για «κοπροσκυλα» και λένε δραχμή τώρα.

Όλοι αυτοί θα κάνουν αυτο που ξέρουν καλύτερα. Θα σωθούν στα ωραία τους σπιτάκια , η θα πανε στο Παρίσι και θα διοργανώνουν φιλανθρωπικά γκαλά για την Ελλάδα. Η θα γράψουν καμία όπερα ή θα «αυτοεξοριστουν » σε κανένα τροπικό νησί. Την επόμενη φορά που θα ακούσεις επώνυμο να λέει για δραχμη και αλλα επαναστατικά προσπάθησε να θυμηθείς ή να μάθεις που ήταν όλοι οι επώνυμοι στην Δικτατορία. Την επόμενη φορα που θα ακούσεις κάποιον πολιτικό να το λέει , ρώτα να μάθεις τον μισθο του, την επόμενη φορα που θα ακούσεις οικονομολόγο να το λέει , ρώτα τον σε ποιο κόμμα ανήκει , την επόμενη φορα που θα ακούσεις ηθοποιό να το λέει ρώτα τον πόσα τετραγωνικά είναι το Σπίτι του.

Σε ενδεχόμενη πτώχευση θα είμαι εγω και εσυ. Και αυτο που θα έχουμε θα πρέπει να το μοιράσουμε μαζι. Οι περισπουδαστοι ηγέτες θα είναι μακριά. Αν κάποιος είναι υπέρ της πτώχευσης , υπέρ της δραχμής , αυτο που πρέπει να κάνει είναι να προετοιμάζεται κατάλληλα. Γιατι ειδικα ο πρώτος χρόνος θα είναι πολυ δύσκολος και μόνο με υπέρμετρο θάρρος , αλτρουισμό και ευρηματικότητα θα μπορέσει σύντομα η κοινωνία της Ελλάδας να έρθει σε κανονικούς ή τουλάχιστον παραδεκτους ρυθμούς . Και το κυριότερο , θα πρέπει να ωριμασουμε πια , και να επιλέξουμε ηγέτες για την Ελλάδα που θα της αξίζουν. Και αν εμείς ψάχνουμε για UFO , για λέσχες , για στοές μάλλον UFO θα επιλέξουμε ξανα .

Γιατι να μην αλλαξουμε λοιπόν απο τώρα ……….

Τσανουσης Σταμος

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: