Αρχική > Opinion > Η λεγεώνα των ξένων

Η λεγεώνα των ξένων

Η λεγεώνα των ξένων δημιουργήθηκε πριν από ακριβώς 181 χρόνια. Στις 10 Μαρτίου του 1831 με διάγγελμα του Ζαν Σουλτς , υπουργού Άμυνας της Γαλλίας . Η έδρα της βρίσκεται ασφαλώς στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Ομπάν και το κύριο μέρος των δυνάμεων της στρατοπεδεύει στην Κορσική. Στο διάγγελμα της δημιουργίας αναφέρεται ότι η λεγεώνα θα πολεμά έξω από το έδαφος της Γαλλίας και θα προστατεύει να συμφέροντα της.

Στις τάξεις της μπορεί να καταταγεί ο οποιοσδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό. Ούτε καν η γνώση της Γαλλικής γλώσσας δεν θεωρείται υποχρεωτική . Στις τάξεις της υπηρετούν άνθρωποι από όλες τις χώρες αν και οι αξιωματικοί είναι κατά κύριο λόγο Γάλλοι και μάλιστα οι πρωτεύσαντες στην στρατιωτική σχολή saint syr αντίστοιχη γαλλική σχολή ευελπιδων. Κατά την καταταγώ υπάρχει η δέσμευση για πενταετή παραμονή.

Το έμβλημα της είναι το Τιμή και Πίστη (Honneur et Fidelite) και σύνθημα της το «Πατρίδα μας η λεγεώνα » ( Legio Patrio Nostra)και είναι γνωστή για την αυστηρή πειθαρχία η οποία πολλές φορές ξεπερνά τα όρια της λογικής . Σήμα κατατεθέν είναι ο βηματισμός σε παράταξη παρέλασης. Δεν είναι ο κλασσικός βηματισμός των υπολοίπων στρατών στα 110 βήματα το λεπτό αλλά είναι 88 βήματα που μπορεί να μοιάζει πιο ράθυμο ή «τεμπέλικο» αλλά είναι ο βηματισμός στην άμμο της ερήμου όπου τα βήματα είναι δύσκολα.

Οι γυναίκες δεν είναι δεκτές στην λεγεώνα των ξένων και για την ακρίβεια στα 181 χρόνια της έχει υπηρετήσει μόνο μια γυναίκα η Σουζάν Τραβερ. Κατά τα αλλά γίνεται δεκτός ο οποιοσδήποτε ανεξάρτητου χώρας προέλευσης . Έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι η λεγεώνα απαρτίζεται κυρίως από κυνηγημένους , αυτό είναι δικαιολογημένα καθώς με την ένταξη στην λεγεώνα παραδίδεις το διαβατήριο σου και παίρνεις καινούργιο όνομα. Οπότε αρκετοί παράνομοι κατά τάχθηκαν στην λεγεώνα μόνο και μόνο για να σβήσουν τα ίχνη τους. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο κανονισμός και κατόπιν αιτήσεως μπορείς να κρατήσεις τα πραγματικά σου στοιχεία. Παρόλα αυτά εξακολουθεί ο έλεγχος για το ποιον του ενδιαφερόμενου να είναι τουλάχιστον χαλαρός.

Έχει λάβει μέρος σε όλες τις πολεμικές ενέργειες στις οποίες συμμετείχε η Γαλλία
1. Το 1832 για την κατάληψη της Αλγερίας
2. Το 1835 στην Ισπανία στο μέρος της βασίλισσας Ισαβέλλας και εναντίον των βασκων
3. Το 1854 στον πόλεμο της Κριμαίας
4. Το 1859 στον πόλεμο της Ιταλίας έναντι της Αυστρίας
5. Το 1863 στο Μεξικό στο πλευρό του βασιλιά Μαξιμιλιανό
6. Το 1870 στο πλευρό του Ναπολέοντα έναντι της Πρωσίας
7 . Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό της Γαλλίας
8. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων

Γενικώς είναι ένα σκληρό και ετοιμοπόλεμο σώμα και χαρακτηριστική είναι η δήλωση μεξικάνου διοικητή ότι «αυτοί δεν είναι άνθρωποι , αλλά διάολοι»

Κανένας άλλος στρατός δεν αποδίδει ιδιαίτερες τιμές προς την λεγεώνα των ξένων καθώς θεωρείται ότι χρησιμοποιεί απάνθρωπες μεθόδους και βασανιστήρια .

Η μαύρη σελίδα της λεγεώνας των ξένων ήταν το 1962 καθώς άνδρες της λεγεώνας των ξένων συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του πρόεδρου της Γαλλίας Ντε γκωλ λόγω της απώλεια της Αλγερίας.

Σήμερα αριθμεί περί τους 7000 μισθοφόρους και ο βασικός εισαγωγικός μισθός είναι 1205€ χωρίς τα επιδόματα τα οποία σχεδόν τον διπλασιάζουν ειδικά σε μάχιμα Συντάγματα . Από την στιγμή της ένταξης υπάρχει υποχρέωση για 5ετη παραμονή. Σε διάρκεια 20 ετών ο μισθοφόρος αποστρατεύεται και σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της λεγεώνας το ποσοστό των μισθοφόρων που παραμένουν μετά την πενταετία και μέχρι την εικοσαετία είναι 50%εως 60%

Τσανούσης Στάμος

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: