Αρχική > Opinion > Παπούλιας Σύνταγμα της Ελλάδος

Παπούλιας Σύνταγμα της Ελλάδος

Τελικά η μεγαλύτερη απειλή στην Ελλάδα αυτη την στιγμή είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτός που έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας τους πολιτεύματος , έχει κάνει το Σύνταγμα της Ελλάδας λάστιχο και το έχει παραδώσει στους αρχηγούς των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας , του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Καταρχήν δείχνει ανοχή σε όλες αυτές τις προτάσεις περι ψήφου ανοχής οι οποίες είναι έξω απο κάθε ανάλυση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος απο την εποχή του Τρικούπη, υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης. Αυτο απλά σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειαζονται 151 ψήφοι βουλευτών.

Επίσης στο σύνταγμά μας και συγκεκριμένα στο άρθρο 84 υπάρχει πρόβλεψη για το πως αντιμετωπίζονται οι προτάσεις μομφής. Στο άρθρο λοιπόν αναφέρεται ότι για να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση μια πρόταση μομφής πρέπει είτε να επαναεπιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη με 151 ψήφους ή να στηρίξουν την κυβέρνηση 120 βουλευτές και ταυτόχρονα να απουσιάζουν 60 βουλευτές.

Άρα για να υπάρξει ψήφος ανοχής πρέπει καταρχήν να υπάρχει κυβέρνηση η οποία να έχει την δεδηλωμένη (151 βουλευτές ). Δεν γίνεται να υπάρξει κυβέρνηση με απλή ψήφο ανοχής.

Πιο απλα η ψήφος ανοχής διατηρεί κυβέρνηση , δεν σχηματίζει.

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της δημοκρατίας σφυρίζει αδιάφορα όταν ο Κύριος Σαμαράς και ο κύριος Βενιζέλος χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την πρακτική της ψήφου ανοχής για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επιπλέον όλες αυτές τις ημέρες , δεν διατηρεί την αρχή των ίσων αποστάσεων απο τα πολιτικά κόμματα. Καλεί και συζητά ταυτόχρονα με τους αρχηγούς των τριων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία , ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ ) και κατ´ιδίαν με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Πιέζει αφόρητα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση , ζητώντας του στην ουσία να βγει εκτός προγραμματικών θέσεων του κόμματος και πρακτικά του ζητάει να αγνοήσει τους ψηφοφόρους του. Αγνοεί και συναντά κατα μόνας τον κύριο Καμμένο , ο οποίος είναι αρχηγός του τέταρτου κόμματος της βουλής με ποσοστό περί το 10%. .

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο δείχνει ότι αγνοεί ή χρησιμοποιεί το Σύνταγμα είναι ότι ενω ακόμα και σήμερα (15 Μαΐου 2012) έχει καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της βουλής , αγνοεί επιδεικτικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα χρησιμοποιεί το «ευγενές» επιχείρημα ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση , οπότε δεν έχει αξία η συμμετοχή του. Άραγε υπάρχει πιθανότητα το ΚΚΕ να στηρίξει κυβέρνηση και το κάλεσε στην σημερινή συγκέντρωση ;

Θα έπρεπε να γνωρίζει πρώτος ο πρόεδρος της δημοκρατίας ότι η μεγαλύτερη νίκη της δημοκρατίας , είναι η ανοχή στις διαφορετικές απόψεις ακόμα και αν πρόκειται για τις απόψεις ενός κόμματος όπως αυτό.

Τέλος επιμένει να μην κηρύσσει ατελέσφορες τις διερευνητικές εντολές και ζητά αλλεπάλληλες συναντήσεις.

Κατα την άποψη μου η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεύθυνη και ως κόμμα είναι τουλάχιστον ετερόκλητο. Παρόλα αυτα πριν απο 10 ημέρες αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και αυτο πρέπει να είναι σεβαστό. Όπως πρέπει να γίνει σεβαστή και η ψήφος στην Χρυσή Αυγή .

Τσανούσης Στάμος

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: