Αρχική > Opinion > Μάρκετινγκ για αρχάριους

Μάρκετινγκ για αρχάριους

Υπάρχει ένας μύθος , ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο ύμνος του μάρκετινγκ. Η ουσία της επιστήμης που δημιουργεί και καλύπτει ανάγκες καταναλωτικές είτε σε είδη , είτε σε υπηρεσίες.

Σύμφωνα λοιπόν με το American Marketing Association μάρκετινγκ είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης μιας ιδέας, με τη βοήθεια της τιμολόγησης, προώθησης και διανομής των ιδεών, των προϊόντων και των υπηρεσιών, με σκοπό τη δημιουργία συναλλαγής και ικανοποιώντας , τόσο τις ατομικές όσο και της επιχειρησιακές επιδιώξεις .

Στον μύθο μας τώρα.

Ήταν μια φορά ένας βασιλιάς σε ένα αρκετά πλούσιο βασίλειο και λόγω ακριβώς της ευμάρειας του βασιλείου του , τα είχε όλα , και τα είχε βαρεθεί όλα.

Αν και έπρεπε να είναι αρκετά ευτυχισμένος , και να πηγάζει αυτο απο το αίσθημα πληρότητας , ο βασιλιάς τα είχε βαρεθεί όλα.

Αποφάσισε λοιπόν και έβγαλε φιρμάνι στο βασίλειο όπου έλεγε ότι οποίος κατάφερνε να του κεντρίσει με οτιδήποτε το ενδιαφέρον θα τον περίμενε τεράστια ανταμοιβή. Ντελάληδες ανακοίνωσαν παντού το νέο , και απο όλες τις άκρες του βασιλείου συνέρεαν πολίτες που θα προσπαθούσαν να κερδίσουν την εύνοια και την αμοιβή του βασιλιά.

Πέρασαν σχεδόν όλοι . Άλλοι παρουσίαζαν ωραία σχέδια , άλλοι ωραία κοσμήματα. Άλλοι παρουσίασαν ακροβατικά , ήρθαν γελωτοποιοί αλλα μάταια. Ο βασιλιάς είχε απελπιστεί. Δεν έβρισκε τίποτα να του κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Ένας απο τους τελευταίους που δεν είχαν παρουσιαστεί στον βασιλιά , ήταν ένας φτωχός αγρότης , ο οποίος δεν είχε και τι να παρουσιάσει στον βασιλιά. Επειδή όμως η εμφάνιση μπροστά στον βασιλιά ήταν υποχρεωτική , αποφάσισε ότι θα παρουσίαζε το μοναδικό που μπορούσε. Τα κρεμμύδια που καλλιεργούσε στο χωράφι του.

Πράγματι ο χωρικός γέμισε ένα τσουβάλι κρεμμύδια και παρουσιάστηκε μπροστά στον βασιλιά. «τι είναι αυτά» , ρώτησε ο βασιλιάς που τον παραξένευε η όψη του περίεργου καρπού. «κρεμμύδια» απάντησε ο χωρικός. «θα τα δοκιμάσετε στα φαγητά σας
Βασιλιά, αν και πολλοι τα τρώνε και ωμά »
Ο βασιλιάς αν και δυσπίστος για την επιλογή του χωρικού , ζήτησε απο τον μάγειρα του παλατιού να μαγειρέψει , προσθέτοντας κρεμμύδια και δοκίμασε μάλιστα και ένα κομμάτι κρεμμύδι.

Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε , παραδέχτηκε ότι το φαγητό είναι πολύ πιο νόστιμο με το κρεμμύδι , άλλαζε όλη την γεύση του φαγητού , αλλα ακόμα και ώμο , η έντονη γεύση του ήταν πρωτόγνωρη για τον βασιλικό ουρανίσκο.

Αποφάσισε λοιπόν ενθουσιασμένος ότι νικητής αυτού του περίεργου διαγωνισμού ήταν ο φτωχός αγρότης. «Μου έφερες ένα τσουβάλι κρεμμύδια , η ανταμοιβή σου θα είναι ένα τσουβάλι χρυσός». Ο αγρότης έφυγε ενθουσιασμένος και πλούσιος πλέον με μια καινούργια παραδεισένια ζωή μπροστά του.

Μετα απο αρκετά χρόνια , ο βασιλιάς είχε έρθει πάλι σε τέλμα. Πάλι είχε αρχίσει να βαριέται τα πάντα. Τίποτα να μην τον συγκινεί. Ξανά έβγαλε λοιπόν νέο φιρμάνι ζητώντας πάλι να παρουσιαστούν όλοι οι υπήκοοι του βασιλείου και να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν το ενδιαφέρον του βασιλιά.

Ένας νεαρός αγρότης ακούγοντας την είδηση σκέφτηκε αρκετά πονηρά. «Αφού ο άλλος αγρότης κατάφερε και κέρδισε τον βασιλιά με τα κρεμμύδια εγώ θα του προσφέρω σκόρδα».

Πράγματι παρουσιάστηκε στον βασιλιά με ένα τσουβάλι σκόρδα. «τι είναι αυτά» , ρώτησε ο βασιλιάς που τον παραξένευε η όψη του περίεργου καρπού. «σκόρδα» απάντησε ο χωρικός. «θα τα δοκιμάσετε στα φαγητά σας Βασιλιά , αν και πολλοί τα τρώνε και ωμά »
Ο βασιλιάς αν και δυσπίστος για την επιλογή του χωρικού , ζήτησε απο τον μάγειρα του παλατιού να μαγειρέψει , προσθέτοντας σκόρδο και δοκίμασε μάλιστα και ένα κομμάτι σκόρδο .

Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε , παραδέχτηκε ότι το φαγητό είναι πολύ πιο νόστιμο με το σκόρδο , άλλαζε όλη την γεύση του φαγητού , αλλα ακόμα και ώμο , η έντονη γεύση του ήταν πρωτόγνωρη για τον βασιλικό ουρανίσκο.

Αποφάσισε λοιπόν ενθουσιασμένος ότι νικητής αυτού του περίεργου διαγωνισμού ήταν ο φτωχός αγρότης. «Μου έφερες ένα τσουβάλι σκόρδα , η ανταμοιβή σου θα είναι ένα τσουβάλι κρεμμύδια ……..»

Σε ότι και κάνετε , να είστε πρωτοπόροι. Να δημιουργείτε ιδέες. Μην αντιγράφετε , μην ακολουθείτε τους πρωτοπόρους , γιατι το μόνο που θα καταφέρετε να φτάσετε είναι η σκιά τους.

Και αυτό είναι στάση ζωής , όχι μόνο μάρκετινγκ.

Τσανουσης Σταμος

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: