Αρχική > Opinion > Ανταγωνιστικότητα μόνο στους μισθούς

Ανταγωνιστικότητα μόνο στους μισθούς

Οκτώβριος 25, 2012 Σχολιάστε Go to comments
Πολλές φορές καταριόμαστε τους εταίρους μας και την Merkel ότι αυτοι φταίνε για όλα τα δεινά μας.

Ας μην πάμε στο άλλο άκρο να γίνουμε συναισθηματικά παχυδερμα που θα λέμε σε έναν λαο που ταλαιπωρείται ότι μαζι τα φάγαμε , αλλα ας αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες , τόσο σαν άτομα όσο και σαν κράτος.

Έγινε μεγάλος πόλεμος στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση η οποία κατα τους εταίρους μας θα κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία.

Το κακο όμως είναι , ότι επειδη οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να προβούν σε αλλαγές στο κράτος που θα μείωναν το κόστος των υπηρεσιών , αναγκαστικά η υποτίμηση αυτή αφορά μόνο τους μισθούς.

Το γεγονός ότι οι μισθοί μειώθηκαν τόσο , και ότι η τροικα επιμένει σε επιπλέον μείωση είναι καθαρή ευθύνη των κυβερνήσεων μας.

Αρνείται το κράτος να κατεβάσει το ίδιο τις τιμές στα είδη που εμπλέκεται έμμεσα μέσω των φόρων που διογκώνει, αρνείται να μειώσει την γραφειοκρατία και αρνείται να δώσει στις ελληνικές εταιρείες πλεονεκτήματα ανταγωνιστικότητας.

Έτσι δεν μένει τίποτα άλλο να μειωθεί απο τους μισθούς , ελπίζοντας ότι αν εξομοιωθούν οι μισθοί με αυτούς του Πακιστάν οι επενδυτές , εγχώριοι και ξένοι , θα αποδεχτούν και το τριτοκοσμικό οικονομικό περιβάλλον συμψηφιζοντας τυχόν ζημιές με το μικρότερο κόστος μισθοδοσίας.

Απο τις πρώτες ακόμα διαπραγματεύσεις αμέσως μετα το «Καστελόριζο» , κυρία πρόταση των εταίρων ήταν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτό το άνοιγμα σε καμία περίπτωση δεν έγινε. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θεσμοθετήθηκε όπως έγινε στις περιπτώσεις των ταξι , απλα έγινε με τέτοιον τρόπο που το επάγγελμα άνοιξε για μια υπηρεσία και έκλεισε για κάποια άλλη.

Στο παράδειγμα μας λοιπόν των ταξί η διαδικασία έκδοσης άδειας εκχωρήθηκε στις νομαρχίες ενημερώνοντας το κοινο ότι οποίος θέλει μπορει να παει να ζητήσει την έκδοση άδειας ταξι. Ξέχασαν βέβαια να μας ενημερώσουν ότι οι νομαρχίες για τον αριθμό των αδειών έχουν πληθυσμιακά κριτήρια οπότε δεν εκδίδουν καινούργιες άδειες , πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Επιπλέον η τροικα και η κυβέρνηση πιέζουν αφόρητα για μείωση του κόστους εργασίας. Σε καμία περίπτωση όμως το κράτος δεν δέχθηκε να μειώσει την δικη του συμμετοχή στο κόστος ένα εργαζόμενο. Έτσι για έναν απλα αξιοπρεπή μισθό των 1.200€ το κόστος για τον εργοδότη ξεπερνά τις 2.000€ μηνιαίως αν προσθέσει κανείς και τις ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις. Και το κυριότερο οι εισφορές αυτές δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα πια καθώς ο τομέας της υγείας και πρόνοιας απλά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: