Αρχική > Link Ειδήσεις > STRATFOR – «ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ‘ΑΓΟΡΑΖΕΙ’ ΧΡΟΝΟ»

STRATFOR – «ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ‘ΑΓΟΡΑΖΕΙ’ ΧΡΟΝΟ»

Φεβρουαρίου 25, 2015

Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Adriano Bosoni, αναλυτή ευρωπαϊκών θεμάτων, προς τον αρχισυντάκτη του  STRATFOR, Ben Sheen, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού think tank, υπό τον τίτλο « Conversation: Greece Postpones its Reckoning with the Eurozone», η οποία αναφέρεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και στην κρίσιμη περίοδο που θα ακολουθήσει.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου την ‘αγορά’ χρόνου, το περισσότερο δηλαδή που μπορούσαν να πετύχουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Υπέγραψαν μια τετράμηνη συμφωνία για την παράταση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, η οποία ωστόσο είναι μια πολύ εύθραυστη, προσωρινή συμφωνία η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Η συμφωνία είναι κατά κάποιο τρόπο χρήσιμη για την Ελλάδα, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, το οποίο σημαίνει ότι η Αθήνα δεν θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ελέγχους στη ροή των κεφαλαίων και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συμφωνία είναι επίσης χρήσιμη για τη Γερμανία, καθώς επιδίωκε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο τρέχον σχέδιο διάσωσης. Το θέμα είναι ότι η προσωρινή αυτή συμφωνία δεν άπτεται των σημαντικότερων θεμάτων, εάν δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, αν θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους ή εάν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει μικρότερο δομικό έλλειμμα. Αυτό που πέτυχαν λοιπόν κυρίως οι Ευρωπαίοι ήταν να καθυστερήσουν την κρίση και να ‘αγοράσουν’ περισσότερο χρόνο πριν ξεσπάσει η κρίση, μετά από λίγους μήνες, τονίζει ο αναλυτής.
Σε ερώτηση για την περιορισμένη στήριξη που είχε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της ο Adriano Bosoni απάντησε ότι μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έστειλε αξιωματούχους σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης ελπίζοντας ότι θα λάβει αλληλεγγύη και στήριξη. Αυτό που έλαβαν ήταν κάποια συμπάθεια αλλά όχι τόση στήριξη. Έχουμε συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία οι οποίες επιθυμούν να συνεχίσει η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, καθώς και οι ίδιες είναι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μέτρα λιτότητας κατά το παρελθόν σε αντάλλαγμα των χρημάτων που πήραν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για πολιτικούς λόγους λοιπόν οι συντηρητικές αυτές κυβερνήσεις, που υπερασπίσθηκαν για τόσο μεγάλο χρόνο τη λιτότητα δεν μπορούν να πουν ότι πρέπει να δοθεί μια οποιασδήποτε μορφής ευελιξία ή ανακούφιση στην Ελλάδα. Από την άλλη έχουμε χώρες όπως την Ιταλία και την Γαλλία οι οποίες διαθέτουν κεντροαριστερές κυβερνήσεις, που ιδεολογικά θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, οι οποίες ωστόσο παρείχαν περιορισμένη στήριξη ή συμπάθεια και τίποτα περισσότερο καθώς οι κυβερνήσεις αυτές έχουν τις δικές τους διαφορές με τη Γερμανία, η Ρώμη και το Παρίσι  δεν επιθυμούν να αποξενωθούν ή να εκνευρίσουν τη Γερμανία εξαιτίας της ελληνικής κατάστασης. Οι Έλληνες λοιπόν δέχτηκαν κάποια συμπάθεια, κάποια στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εάν ανέμεναν πλήρη στήριξη από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αυτό δεν το πέτυχαν.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία ο αναλυτής αναφέρει ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις ελληνικές προτάσεις. Το επόμενο πράγμα που θα πρέπει να δει κανείς είναι η πολιτική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Τα κοινοβούλια θα πρέπει να ψηφίσουν την παροχή ή όχι της τετράμηνης παράτασης της συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις πιο εχθρικές χώρες, όπως την Γερμανία και την Φινλανδία, καθώς θα πρέπει τα κοινοβούλιά τους να ψηφίσουν για την παράταση. Το σημαντικότερο ωστόσο, μακράν, που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι η πολιτική κατάσταση στην Αθήνα. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά να θέσει τέλος στη λιτότητα, στην εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Αντίθετα προέβησαν σε κάποιες υποχωρήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας και γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας τα οποία επικρίνουν ήδη την συμφωνία της Αθήνας με την Τρόικα.
Σε σχέση με τις κρίσιμες ημερομηνίες που θα ακολουθήσουν ο Adriano Bosoni ανέφερε ότι βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τους πιστωτές της, η Ελλάδα θα προτείνει μια λίστα με ευρείες μεταρρυθμίσεις, η οποία αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης καθώς η Αθήνα θέλει να επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς. Η Ευρωζώνη θα ήθελε ίσως να εφαρμόσει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, αλλά εάν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει μια πιο ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Απριλίου. Εάν η Ευρωζώνη συμφωνήσει σε αυτή τη λίστα –και αυτό παραμένει ένα μεγάλο εάν- η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης, ενώ εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κρίσιμη ημερομηνία θα είναι ο Ιούνιος, οπότε λήγει το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, ενώ η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει μέρος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι λοιπόν κρίσιμοι μήνες κατά τους οποίους η Αθήνα θα χρειαστεί χρήματα για να προβεί στις αποπληρωμές χρέους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα εάν θα ζητήσει ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, καθώς η Αθήνα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα για τις αποπληρωμές των χρεών της ή διαφορετικά θα χρεοκοπήσει. Το θέμα λοιπόν θα αναδυθεί εκ νέου και η κρίση θα επιστρέψει ακόμη και εάν όλα πάνε καλά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί εκ νέου να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εάν θα χρεοκοπήσει ή όχι και αυτό θα συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης και μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη. Η ελληνική κρίση απέχει λοιπόν πολύ από το να τελειώσει.
 
 

Advertisements
Κατηγορίες:Link Ειδήσεις
Αρέσει σε %d bloggers: