Αρχική > Opinion > Ολίγον από άνθρωποι

Ολίγον από άνθρωποι

Μαΐου 5, 2015
Με αφορμή ένα εξωφρενικό γεγονός, αυτό της δολοφονίας ενός τετράχρονου κοριτσιού, εμφανίστηκαν πάλι οι διάφοροι φελλοί -επώνυμοι και ανώνυμοι- με το κλασικό «θα καλοπεράσει στη φυλακή». 
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύουμε πως έχουμε πάρει μερικά πράγματα στραβά. Πολύ στραβά. Είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε το δικαίωμα να κρίνουν το ζώο αυτό δολοφόνοι, βιαστές και άλλα μπουμπούκια. Θεωρούμε οτι ένας δολοφόνος ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή ενός ενήλικα (που θα μπορούσε να είναι η μητέρα μας, η γυναίκα μας ή η αδελφή μας) έχει το δικαίωμα να σκοτώσει και αυτόν τον τύπο. Οι χρήστες- έμποροι ναρκωτικών που αύριο θα κρίνουν τον πατροκτόνο ήταν λιγότερο δολοφόνοι όταν σκόρπιζαν θάνατο για να γεμίσουν τις τσέπες τους;
Τιμούμε απόλυτα την λογική του «ολίγον». 
Ολίγον δολοφόνος εκείνος που σκότωσε έναν ενήλικα συγκριτικά με το «Τέρας». Ολίγον βιαστής, ολίγον δολοφόνος. Για την ακρίβεια υπάρχει καλύτερος και χειρότερος δολοφόνος, καλύτερος και χειρότερος βιαστής. 
Καταργήσαμε τις απόλυτες τιμές και κάναμε τις αξίες μας ανισώσεις. Λιγότερο τίμιος, περισσότερο κλέφτης, μικρότερος ψεύτης κλπ. 

Και επειδη βλέπουμε αρκετές αμερικανιές στη tv με φυλακές, όπου υπάρχουν καλοί και κακοί φυλακισμένοι, μιλάμε για κώδικα αξιών μεταξύ κρατουμένων. Υπάρχουν δηλαδή αξίες μεταξύ αυτών που σκοτώνουν κατά τη ληστεία, εκείνων που κάνουν εγκλήματα πάθους, των άλλων που σκοτώνουν μοιράζοντας ναρκωτικά σε παιδάκια. 

Μέχρι και πολιτικοί ένιωσαν την ανάγκη να το πουν, να προβλέψουν δηλαδή οτι ο πατέρας του τετράχρονου κοριτσιού δεν θα βγεί ζωντανός. Σαν να δίνουν το πρόσταγμα στους φυλακισμένους-δικαστές-κριτές να κάνουν το καθήκον τους. Αφού πιστεύουν πως αυτή θα αποτελούσε δίκαιη κατάληξη για τον δολοφόνο, γιατί δε φροντίζουν να τη λάβει; Γιατί αρκούνται απλώς στο να δικαιώνουν εκείνους που διακατεχόμενοι από αυτόν τον «ηθικό κώδικα» θα ξεκάνουν τον πατέρα του τετράχρονου κοριτσιού; Γιατί κρύβονται πίσω από καταδικασμένους εγκληματίες αντί να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται ώστε να λάβει οτι του αξίζει, αποτρέποντας ταυτοχρόνως και άλλα τέτοια εγκλήματα;
Πριν απο πολλά χρόνια κάποιος ρομαντικός έγραφε οτι η φυλάκιση είναι μέσο σοφρωνισμού και όχι τιμωρίας. Εμείς οι πιο «πολιτισμένοι» έχουμε παραδεχτεί οτι πρόκειται για αποθήκες τεράτων και πως όλοι βγαίνουν χειρότεροι απο όσο μπήκαν. Και παρόλα αυτά θέλουμε αυτοί να γίνουν οι τιμωροί που θα αναλάβουν αυτό το ζώο. 
Το κοινό θέλει αίμα στο κολοσσαίο, ή  για την ακρίβεια μέσα στην κολοσσιαία ηλιθιότητα του θέλει αίμα που θα ικανοποιήσει την αποστροφή που νιώθει. 
Πότε είπαμε οτι κατεβήκαμε από τα δέντρα ;;;;;
Τσανούσης Στάμος 

Advertisements
Κατηγορίες:Opinion
Αρέσει σε %d bloggers: